Te odaadnád az egyik vesédet?

2023.08.06
Noémi egyik veséjét férjének, Tamásnak adta, hogy meggyógyuljon. Történetüket jobban megismerve a legtöbb ember komolyan elgondolkodik, vajon képes lenne-e ekkora áldozatra, de talán az igazi kérdés így szól: Van-e olyan ember az életedben akinek odaadnád az egyik vesédet? Van-e olyan ember akitől el tudnád fogadni?

Az idei évben Somogyi-Adamis Noémit és Somogyi Farkas Tamást is jelölték a Kopp-Skrabski díjra házaspár kategóriában, ennek kapcsán beszélgettünk.

A Pátyon élő Somogyi házaspárt sokan ismerik helyben, Budakeszin, Biatorbágyon, de a környező településeken is. "Noémi egyik veséjét Tamásnak adta, hogy meggyógyuljon. A nyilvánosságot vállalva valós életpéldát állítanak a társadalom elé hitről, szeretetről, önzetlenségről, hűségről és a család erejéről. Az Adj Életet Alapítvány létrehozásával szolgálnak, patronálják a házasság és a gyermekvállalás előtt álló fiatalokat, de a hasonlóan nehéz élethelyzetbe került embereket is. Fő missziójuk védeni és támogatni az életadást: a születést – adj életet mint szülő, és az újjászületést – adj életet mint donor." – olvasható róluk a szavazás oldalán.

A 2017 óta odaítélt Kopp-Skrabski-díj azokról a személyekről és házaspárokról szól, akiknek önzetlen munkája gyakran észrevétlen marad. Az elismerést a "jó emberek Oscar-díjának" is nevezik, azokról szól akik sokat tesznek a családok, közösségek és a társadalom érdekében. A Kopp-Skrabski Közönségdíjra augusztus 31-ig lehet szavazni is a zsűri által már kiválasztott kategóriánként legjobb 10 jelöltre. A díjátadó gála október 27-én lesz, ekkor kerülnek nyilvánosságra a nyertesek.

Minden évben különleges emberek, érdekes életutat bejárt személyek vannak a jelöltek között. A házaspárok közül Noémi és Tamás története azért kiemelkedő, mert mindennél jobban rávilágít arra, hogy az igazi szeretet cselekvésre ösztönöz. Szinte nincs olyan ember akit ne érintene meg komolyabban történetük. A gyermekünkért, testvérünkért vagy szüleinkért valahogy elfogadottabb ekkora áldozatot hozni, de vajon a házastársunkért is képesek lennénk-e erre?

Noémi és Tamás a Don Bosco Közösségi Házban egyetemistákkal beszélget

Noémi nevetve meséli: Senki ne gondolja, hogy Tamás tökéletes lenne és ezért könnyű dolgom lett volna neki adni az egyik vesémet, de persze én sem vagyok hibátlan. Bizony embert próbáló időszakon vagyunk túl, mindkettőnknek nagyon nehéz volt, de ilyenkor hatalmas teher jut a gyerekekre, szülőkre, de az egész családnak, barátoknak is jut ám bőven az aggódásból. Választhattuk volna a másik utat is, az évekig tartó dialízist és a hosszú várakozást, hogy talán egyszer majd érkezik az életet mentő szerv, de azt ne gondolja senki, hogy ez akkor kevesebb nehézséggel és küzdelemmel járt volna, komoly megpróbáltatásokkal teli mind a két ösvény, biztosítékot pedig az egyik útra sem adnak, hogy minden rendben lesz és sikerülni fog.

Mindig aszerint kell dönteni, ami éppen a nehéz helyzetbe került családnak elviselhetőbb, amelyiken jobban tudja támogatni és szeretni egymást. Hiszem azt, ha igazán szeretünk valakit, máris jobb emberré válunk mi magunk is, de akit szeretünk az is jobbá válik ezáltal. Ez legyen előttünk, mindig a szeretet mellett kellene dönteni, főleg akkor amikor ez a legnehezebb, csakis ez fog minket a jó irányba vinni. Az élet sosem lehet kérdés, a szeretetre és az életre mindig igent kell mondani, akármekkora áldozattal is jár. Hálával és csodával gondolunk rá vissza, hogy akkor abban a helyzetben én igent tudtam erre mondani és alkalmas voltam donornak, Tamás azóta kiválóan van, ahogy az egész család is.

A műtét óta Tamás kiválóan van, ahogy az egész család is

Tamás: Az életben mindig vannak nehézségek, lehetnek problémák, de hisszük, hogy együtt érdemes végig menni a közös úton. Sajnos egyre több embernek van szüksége új szervre, transzplantációra. Egyrészről csodálatos, hogy ma már van ilyenre lehetőség, de másrészről fel kell hívni mindenki figyelmét az egészség megőrzésének fontosságára, a szűrővizsgálatok létfontosságára. Sokszor ha egy betegség időben kiderül lehet tenni ellene. Nehéz utat jártunk be, de történetünk ma már sokkal inkább szól a házasságról, összetartásról, családról, mint egy halálos betegségről. Ha a munkánk és példánk révén csak egy házasságot is jobbá tudunk tenni vagy megmenteni, akkor megérte az erre szánt időt. Az Adj Életet Alapítvány a számunkra legfontosabb dolgokat öleli fel az életadást: a születést és az újjászületést. Külön öröm és büszkeség számunkra, hogy a születés terén két hiteles és kiváló szakember Dr. Bálint Balázs (*szerk: Dr. Bálint Balázs, szülész, nőgyógyász orvos 2019-ben Kopp-Skrabski egyéni díjat kapott) és Horváthné Kondor Kata (szülésznő) is kurátora az alapítványnak. Összeköt minket az élet tisztelete, ahogy feleségem mondani szokta "közös szenvedélyünk az élet".

A Somogyi házaspár Szántó Laci bácsival, aki 1962. december 21-én Magyarországon elsőként adta egyik veséjét testvérének Szántó Istvánnak

Noémi: Katát és Balázst már több mint 16 éve jól ismerjük, egyértelmű volt, hogy az Adj Életet Alapítványt is velük hozzuk létre. Bár az alapítvány még csak pár éves, az adjeletet.hu projekt már 2010 elé nyúlik vissza, a név már akkor megvolt, mindnyájan tettük eddig is dolgunkat, külön-külön és közösen is. A születés és az élődonáció általi újjászületés ismeretét szeretnénk eljuttatni mindenkihez, de legfőképpen a felnövekvő generációhoz, hiszen a későbbi hozzáállásuk a jelenben alapozható meg, ezzel a társadalom szemléletének pozitív irányú változását remélve, a családalapítás és az élődonációval kapcsolatban is, ez hosszútávon jelentős gazdasági és társadalmi változást generálhat.

Tamás: Feleségem a munkája során az elmúlt 18 évben több ezer jegyespárral találkozott, van sok a pozitív tapasztalata, de sajnos azért akad negatív történet is. Mi mindketten hét-hét gyermekes családban nőttünk fel, biztos alapokat kaptunk a családtól, s ezt szeretnénk továbbadni. Egyik legfőbb célunk, hogy az emberek felismerjék, hogy az igazi boldogsághoz nem a házastársukat kell lecserélni, hanem a házasságukon úgy kell alakítani, változtatni, hogy az mindkét félnek javára legyen. Ha nem kiegyensúlyozott egy pár kapcsolata, hamar válságba kerül az egész család, súlyosan sérülnek a gyermekek, ami már az egész társadalomra negatívan hat. Ebből pontosan látszik a jó házasságok az egész nemzet érdekét szolgálják. Különleges megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy minket is jelöltek a Kopp-Skrabski díjra, hiszen így a számunkra oly fontos életadás és élődonáció ezáltal is nagyobb média figyelmet kap.

Noémi: Az élet minden területén vannak kiváló szakemberek, mégis sokszor azt tapasztaljuk, hogy nagyobb a bizalom egy hasonló helyzetet átélt személy iránt. És ez valahol rendjén is van, egész más valamiről beszélni, mint valójában átélni és megtenni. Pontosan ezért vállaljuk, hogy sokszor erőnkön felül is szánunk rá időt, ha épp valakinek arra van szüksége. Azóta is sokszor eszembe jut és mindig hálás leszek, amikor a műtétünk előtt nem kis segítséget kaptunk valakitől, ezekkel a szavakkal: "Az életben van amikor adunk, van amikor kapunk, de nem mindig annak adunk akitől kaptunk."

A műtétet követően Noémi nyilvánosságra kezdett hozni részleteket a naplójából, mely a Facebookon a Férjem nélkül soha oldalon érhető el, míg az Alapítvány oldala a www.adjeletet.hu webhelyen tekinthető meg.

A Kopp-Skrabski Közönségdíjra augusztus 31-ig lehet szavazni az alábbi linken, ahol most Noémit és Tamást is támogathatod szavazatoddal: https://www.haromkiralyfi.hu/kopp-skrabski-dij-szavazas

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2017 óta hirdeti meg a Kopp-Skrabski-díj elnyerését célzó pályázatát, amelyet egy-egy, életútján vagy hivatásán keresztül példát mutató személy illetve házaspár kaphat. A Mozgalom olyan emberek tevékenységét ismeri el, akik a másik boldogulásáért, testi-lelki egészségéért, kisebb vagy nagyobb közösségekért dolgoznak az élet legkülönbözőbb területein.

Az interjú megjelent a Hírkapszula portálon, az eredeti cikk a linkre kattintva érhető el.

© 2021 Adj Életet Alapítvány | Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!