Kérelmeztük Dr. Németh András nyughelyének felvételét a Nemzeti Sírhelyek közé

2023.02.13

Alapítványunk nevében idén év elején azzal a kéréssel fordultunk a Nemzeti Örökség Intézethez, hogy Dr. Németh András sírját védetté nyilvánítsák, hogy bekerüljön a Nemzeti Sírhelyek közé, s ezáltal a magyar nemzet kiemelt és elismert emberei közé, hiszen életútja során kimagasló eredményeket ért el, úttörő munkássága pedig olyan lehetőséget teremetett és fejlődést hozott hazánkban, ami igazi érték és méltóvá emeli őt az elismerésre. 2022.12.21-én volt életének legjelentősebb tevékenységének a 60. évfordulója, ez a távlat méltó és különleges formája Dr. Német András nyughelyének felvételére a Nemzeti Sírhelyek közé.

Életútja röviden
1942-ben érettségizett Szegeden, 1948-ban Szegedi Tudományegyetemen általános orvosi diplomát szerzett, később urológus szakorvosi végzettséget szerzett, majd pályafutása végéig a Szegedi Orvostudományi Egyetem Sebészeti Klinikáján dolgozott, annak Urológiai osztályát vezette. Dr. Németh András professzor kiemelkedő és innovatív fejlesztő alakja volt a hazai urológiai sebészetnek és nefrológiának is. 1954-ben elkészítette Magyarország első dialízis készülékét, ezzel el is végezték az első sikeres hazai hemodialízist. 1960-ban adjunktus lett, majd 1962-ben féléves ösztöndíjjal állást kapott Londonban. Itt első asszisztensként részt vett a világon negyedikként végzett veseátültetésben. A londoni tapasztalatai alapján, Dempster professzor módszerével 1962. december 21-én elvégezte az első magyarországi (de Kelet-Európában is az első) veseátültetést egy 26 éves férfin, Szántó Istvánon. A műtéthez a vesét István 21 éves, egészséges öccse Szántó László adományozta, aki a műtét után 60 évvel még ma is él.
A magyar műtétet megelőzően Franciaországban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában mindösszesen 37 emberi veseátültetés történt, így a nevéhez köthető szegedi műtét a világon a 38. transzplantáció volt, és ezzel Dr. Németh András volt a világon a 7. sebész, aki ilyen műtétet végezett. A későbbi transzplantációs beavatkozások előtt ez a műtét nyitott ajtót, így történelmi jelentőségű. 1969-ben kandidátus, 1971-ben docens lett. 1990-ben nyugdíjba vonult, később címzetes egyetemi tanár címet kapott. Kivételes képességeit jellemzi, hogy nevéhez fűződik a rekonstrukciós urológiai sebészet elindítása, de úttörő tevékenységet végzett a hólyag- és prosztatarák műtéti kezelésében is. Amatőr filmesként, és íróként is jelentős munkássága, hagyatéka van. A társadalom példájáért a tiszteletet és hálát életében nem tudta megfelelően kifejezni, munkásságát nem ismerték el méltó módon, élete javarészében támadták, pedig úttörő munkássága olyan értéket és lehetőséget teremetett, ami egy nemzeti kincs.

A sír elhelyezkedése:
Dr. Németh András (1924.07.08-1999.10.10.)
Dugonics temető, 6723 Szeged, Rózsa u. 13., I./B parcella 17. sor 12. sírhely

© 2021 Adj Életet Alapítvány | Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!