Csakis az volt a szemem előtt, hogy Tamás mielőbb meggyógyuljon (budapestkornyeke.hu)

2021.12.24
Felesége veséjével mentették meg Páty alpolgármesterének, Somogyi Farkas Tamásnak az életét. Somogyi Farkas Tamás, Páty alpolgármestere és felesége, Noémi életük egyik legnagyobb harcát vívták most októberben. Noémi saját veséjével mentette meg férje életét. Az alpolgármester és családapa Tamás, a kórházi kezelésen kívüli időszakot szinte végigdolgozta, nehézségeikbe csak a közvetlen környezetükben élőket avatták be. A BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak most elmesélték csodálatos történetüket a hitről, szeretetről, önzetlenségről és a család erejéről.

Súlyos betegség

Édesanyjának halála után derült ki, hogy Páty alpolgármestere súlyos vesebetegséget örökölt. Az orvosok több vizsgálatot követően közölték a lesújtó hírt: Tamásnak előbb-utóbb új vesére lesz szüksége, azonban az egészségügyi problémák csak később jelentkeznek majd.

A Covid miatt romlott az állapota 

Idén márciusban Tamás elkapta a koronavírust és igen súlyos állapotba került. Miután kigyógyult belőle, a család számára már teljesen világossá vált, hogy közeleg az, amitől tartottak: nem lehet tovább várni, veseátültetésre lesz szükség.

Hallani sem akart arról, hogy felesége legyen a donor

"Tamás nem akarta elfogadni, hogy én legyek a donor. Hiába hoztam fel újra és újra, hárított. Azt mondta, ez szóba sem jöhet, a családnak így is elég nagy teher az ő betegsége, az én egészségemet nem kockáztathatjuk. Idővel nehezen, de sikerült rávennem, hogy legalább az orvosait kérdezze meg a lehetőségekről, s bár már az elején is elmondták, hogy nagyon alapos kivizsgálásnak vetik alá ilyenkor a donorjelöltet, és ha a legkisebb gyanú is felmerül, hogy a vese kivétel miatt az egészsége sérülhet, nem fogják megengedni a műtétet." – mondta a BudaPestkörnyeke.hu hírportálnak Noémi.

Sorsfordító találkozás

A Somogyi házaspár nyáron találkozott egy hasonló sorsú családdal, akik 16 éve ugyanilyen helyzetben voltak, őszintén elmondták Noéminek és Tamásnak, mire kell számítani. A meghitt beszélgetést követően lassan Tamás is kezdte elfogadni: a veseátültetés egy lehetőség és nem az út vége, hanem az eleje.

Elindultak az úton

"Egy orvos barátunk bíztatása is sokat jelentett, talán az ő szavaiból értette meg igazán, hogy nincs min gondolkodnia. Kezdjük el a kivizsgálást hiszen egyáltalán nem is biztos, hogy alkalmas leszek donornak." – mondta Páty alpolgármesterének felesége. Hozzátette: "Egy átültetésnél nagyon sok mindennek egyeznie kell és köztünk nincs semmilyen vérrokoni, genetikai kapcsolat, így az esélye annak, hogy ez működjön, igencsak minimális. Dönteni nem most kell, hanem majd ha kiderül, igen alkalmas vagyok. Amint ezt megértette elindultunk az úton."

Rengeteg vizsgálat következett

Megkezdődtek a kivizsgálások, végül minden eredmény azt igazolta, hogy Tamás felesége alkalmas lehet arra, hogy veséjével megmentse férje életét.

"Apa csakis a legjobb vesét kaphatja"

Noémi és Tamás két kisfiút nevelnek. Számukra a vesetranszplantáció nem volt ismeretlen, mert édesapjuk egyik testvére korábban már átesett egy ilyen műtéten. "Végigbeszéltük velük a lehetőségeket, és a nagyobbik fiunknak, Adorjánnak, szinte az első gondolata az volt, hogy rendben, de az ő apukája nem kaphat ám akármilyen vesét, csakis a legjobbat. Persze nem volt könnyű nekik, ráadásul a műtétkor – pont a legnehezebb időben mellettük sem lehettünk" – mesélte Noémi.

A műtét napja

A sorsfordító műtétre pár héttel ezelőtt, október 19-én került sor. Noémi és Tamás együtt mentek be a kórházába. "Mindkettőnknek megnyugtató és nagyon fontos volt, hogy kétágyas szobát kaptunk, így végig kettesben, egymásra figyelve, sokkal könnyebben tudtuk átvészelni a nehezebb napokat."

Egymás után tolták be műtőbe a házaspárt, pár óráig tartott a műtét

"Reggel 8:30-kor kezdték el a műtéteket, elsőnek az én vesémet vették ki. Tamást 10:30 körül hozták a műtők elé, emlékei szerint 11 körül hoztak ki engem, még látott is egy pillanatra. Jelezték neki, hogy minden rendben volt és már vitték is be. Azt hiszem a szülések előtt több félelmem volt, most sokszor csak sodródtam az eseményekkel, csakis az volt a szemem előtt, hogy Tamás minél előbb meggyógyuljon, igazából nem magam miatt aggódtam" – emlékezett vissza a műtét napjára Noémi, aki így folytatta: "Az első pillanat amire emlékszem 12 óra körül volt. 14 óra körül mondták, hogy minden rendben Tamással, hozzák is hamarosan, talán 14.20-kor be is tolták a szobába, de ekkor még nem volt teljesen magánál, 15 óra körül lehetett, amiről már neki is vannak emlékei."

Visszatért az élet Tamásba

"Fantasztikus érzés volt látni, ahogy Tamásba hirtelen visszatért az élet, s én már a műtét után pár órával az arcszínén is láttam a javulást. Egy hét múlva Tamásnak már annyira jók voltak az eredményei, mintha két teljesen egészséges veséje lenne."

Előre megtervezték a gyerekekről való gondoskodást

Mivel a műtét gyakorlatilag egyszerre történt, a házaspár együtt volt kórházban és a felépülés is azonos időszakra esett, ezért komoly előre tervezést igényelt a gyerekekről való gondoskodás, illetve a hétköznapi teendők megszervezése. A házaspárnak sokat segítettek a barátok, illetve a közeli rokonság. Noémi szerint a gyerekek korukat meghazudtoló módon viselték a számukra sokszor ijesztő eseményeket.

Tamás átvette Noémi szokásait

"Korábban olvastunk róla, hogy bizony a beültetett szervvel együtt érkezhetnek új szokások is a donortól. Egy érdekes változást már észrevettünk, megállíthatatlanul pakol és pakol. Azért ezen jót mosolygunk, mert rólam sokan tudják, hogy kissé rendmániás vagyok, bár az is különös, hogy most sokkal kevésbé zavar ha valami nincs a helyén, persze lehet hogy csak azért, mert sokszor még eléggé erőtlennek érzem magam" – mondta Noémi.

Önzetlen segítség

Noémi és Tamás is hétgyermekes családból származik, így náluk nem kérdés az összefogás és az önzetlen segítségnyújtás. Talán ezért sem volt nehéz Noéminek meghoznia azt a döntést, hogy egyik veséjét odaadja azért, hogy férje életben maradjon és még sok boldog karácsonyt átélhessenek.

A cikk megjelent: budapestkornyeke.hu 

© 2021 Adj Életet Alapítvány | Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!